Σελίδες

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Η ώρα του Ολυμπιακού


Τον αντίπαλό του στους «32» (και με το… καλό στους «16») του Europa League μαθαίνει ο Ολυμπιακός στην κλήρωση που θα γίνει στις 15:00. Οι υποψήφιοι αντίπαλοι και οι λεπτομέρειες της διαδικασίας.

 H καρδιά του Ολυμπιακού χτυπάει... ελβετικά. Στις 15.00 (απευθείας από το Novasports1 και τον NOVA ΣΠΟΡ FM 94,6) στη Νιόν θα διεξαχθεί (μετά από αυτή του Champions League) η κλήρωση της φάσης των 32 του Εuropa League.
Ως γνωστόν, ο πρωταθλητής Ελλάδας είναι στους ισχυρούς ως ένας από τους τέσσερις καλύτερους τρίτους των ομίλων του Champions League. Η διαδικασία περιλαμβάνει όχι μόνο την κλήρωση των «32», αλλά και αυτή των «16». Οι «ερυθρόλευκοι» δηλαδή θα μάθουν και το ζευγάρι από το οποίο θα προκύψει η ομάδα που θα αντιμετωπίσουν, αν προκριθούν, στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

 

Περιορισμοί στην πρώτη κλήρωση υπάρχουν: Δεν μπορούν να κληρωθούν μαζί ομάδες από την ίδια χώρα και αυτές που ήταν μαζί στον ίδιο όμιλο του Europa League. Τι μπορεί να περιμένει ο Ολυμπιακός;
 

Για τον ίδιο δεν υπάρχουν περιορισμοί αφού είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που συνεχίζει στη διοργάνωση (και γενικά στην Ευρώπη). Οι αντίπαλοι είναι δύσκολοι. Με μια πρώτη ματιά πιο βατές, στη θεωρία, είναι οι Σπάρτα Πράγας με τη Βασιλεία και μάλλον η Λεβάντε του Νίκου Καράμπελα. Θολό θα είναι το τοπίο με τις ανατολικές ομάδες αφού το πρωτάθλημα εκεί αρχίζει πάλι στις αρχές Μαρτίου (όπως πέρυσι έγινε με τη Ρούμπιν) με αποτέλεσμα να είναι αμφίβολη η αγωνιστική τους ετοιμότητα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν ονόματα πασίγνωστα από μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Για την ακρίβεια το πιο μεγάλο είναι η κάτοχος του τίτλου, Ατλέτικο Μαδρίτης του φοβερού και τρομερού Φαλκάο. Τι άλλο; Στους πιθανούς αντιπάλους είναι σύλλογοι από τη Γερμανία (Γκλάντμπαχ. Λεβερκούζεν, Στουτγάρδη), την Ιταλία (Ιντερ και Νάπολι), την Αγγλία (Νιούκαστλ, Τότεναμ), τη Γαλλία (Μπορντό), αλλά και η Ζενίτ με τον Αγιαξ που ήρθαν όπως ο ίδιος από το Champions League. Με κανέναν δεν είναι χαμένος, με κανέναν δεν είναι το σούπερ φαβορί. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτή τη φάση συνεχίζει η πρωταθλήτρια Ευρώπης Τσέλσι. Αυτή την γλυτώνει στους «32» ο Ολυμπιακός. Μπορεί όμως να του προκύψει στην επόμενη φάση (δεν είναι κι ανάγκη)...
 

ΙΣΧΥΡΟΙ
1.Λίβερπουλ (Αγγλία)
2.Πλζεν (Τσεχία)
3.Φενέρμπαχτσε (Τουρκία)
4.Μπορντό (Γαλλία)
5.Στεάουα (Ρουμανία)
6.Ντνίπρο (Ουκρανία)
7.Γκενκ (Βέλγιο)
8.Ρούμπιν (Ρωσία)
9.Λιόν (Γαλλία)
10.Λάτσιο (Ιταλία)
11.Μέταλιστ Χ. (Ουκρανία)
12.Αννόβερο (Γερμανία)
13.Τσέλσι (Αγγλία)*
14.Κλουζ (Ρουμανία)*
15.ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)*
16.Μπενφίκα (Πορτογαλία)*

 

ΑΔΥΝΑΤΟΙ
1.Γκλάντμπαχ (Γερμανία
2.Νάπολι (Ιταλία)
3.Σπάρτα Πράγας (Τσεχία)
4.Ιντερ (Ιταλία)
5.Λεβερκούζεν (Γερμανία)
6.Ατλέτικο Μαδρίτης (Ισπανία)
7.Ανζί (Ρωσία)
8.Νιούκαστλ (Αγγλία)
9.Στουτγάρδη (Γερμανία)
10.Βασιλεία (Ελβετία)
11.Τότεναμ (Αγγλία)
12.Λεβάντε (Ισπανία)
13.Ζενίτ (Ρωσία)*
14.ΜΠΑΤΕ (Λευκορωσία)*
15.Αγιαξ (Ολλανδία)*
16.Ντιναμό Κιέβου (Oυκρανία)*

 

Ανήμερα του... Αγίου Βαλεντίνου
Ο πρώτος αγώνας θα γίνει εκτός έδρας στις 14 Φεβρουαρίου. Η ρεβάνς στο Φάληρο μια εβδομάδα μετά (21/2) αφού ο Ολυμπιακός ως ισχυρός θα παίξει εντός τον επαναληπτικό. Το ίδιο θα συμβεί αν περάσει και στους «16». Εκεί το πρώτο ματς θα διεξαχθεί στις 7 Μαρτίου και το δεύτερο στο «Καραϊσκάκης» στις 14/3. Ακολούθως αυτοί των «8» στις 4 και 11 Απριλίου, στις 25/4 και 2/5 τα ημιτελικά και ο τελικός στις 15 Μαΐου στην «Αρένα» του Άμστερνταμ. Ευσεβείς πόθοι...

 

Η πέμπτη φορά
Για τον Ολυμπιακό, είναι η πέμπτη φορά που θα συνεχίσει στο Europa League (πρώην UEFA) ως τρίτος από τον όμιλο του στο Champions League. Καλύτερη του πορεία σε αυτή την περίπτωση; Δυο φορές: Πέρυσι όταν απέκλεισε τη Ρούμπιν με δυο νίκες (1-0 μέσα έξω) και έφτασε στους «16» αποκλειόμενος από τη Μέταλιστ (1-0, 1-2). Η πρώτη ήταν το 2004-05 όταν έβγαλε έξω τη Σοσό (1-0 εντός, εκτός) και αποκλείστηκε πάλι στους «16» από τη Νιούκαστλ με δυο ήττες (1-3 και 0-4). Στο UEFA (με την παλιά του μορφή) έχει προκριθεί στον τρίτο γύρο (στους 16 δηλαδή), το 1989-90.

 

Πρώτα για την οκτάδα
Αρχικός στόχος του Ολυμπιακού στη διοργάνωση μάλλον είναι η πρόκριση στους «8». Πέρυσι έφτασε μια ανάσα από τα προημιτελικά αποκλειόμενος στο τσακ από τη Μέταλιστ. Η είσοδος στην κορυφαία οκτάδα μπορεί να μην φαντάζει κάτι το πολύ σπουδαίο, αρκεί όμως να σημειωθεί ότι καμία ελληνική ομάδα δεν έχει φτάσει στους «8» ευρωπαϊκής διοργάνωσης από το 2002-2003. Τελευταίος ήταν ο Παναθηναϊκός όταν αποκλείστηκε από την Πόρτο του Μουρίνιο. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν πάει μόνο δυο φορά στην ιστορία τους στους οκτώ καλύτερους. Πρώτη ήταν το 1992-93 στα προημιτελικά του Κυπελλούχων. Δεύτερη, το 1998-99 όταν έφτασαν στα προημιτελικά του Champions League.

 

Πάλι την άνοιξη
Στα θετικά, έστω κι αν δεν είναι πρώτου βεληνεκούς, η παρουσία στα ευρωπαϊκά κύπελλα και μετά τη χειμωνιάτικη διακοπή τους για πέμπτη φορά τα έξι τελευταία χρόνια. Το 2007-08 στους 16 του Champions League, το 2008-09 στους 32 του Europa, το 2009-10 πάλι στους 16 του Champions ενώ πέρυσι (2011-12) στους 16 του Europa. Μοναδική «παραφωνία» το 2010-11 όταν είχε αποκλειστεί από τον Αύγουστο στον τρίτο προκριματικό του Γιουρόπα.

 

Μόνο τρεις από το Β' γκρουπ
Έγινε πολύ λόγος πριν από την κλήρωση των ομίλων του Champions League για τα γκρουπ δυναμικότητας και το πως ο Ολυμπιακός έχασε στο παρά ένα από τη Μπράγκα την άνοδο στο Β' γκρουπ. Με το τέλος της φάσης των γκρουπ παρατηρεί κανείς ότι τελικά μάλλον μικρή σημασία είχαν αυτά. Από το 1ο γκρουπ αποκλείστηκε η Τσέλσι, από το 2ο πέρασαν μόνο τρεις (!) από τους οκτώ (Βαλένθια, Σαχτάρ και Σάλκε), από το 3ο επίσης τρεις (Γιουβέντους, Παρί ΣΖ, Γαλατά) και άλλοι τόσοι από το 4ο (Σέλτικ, Μάλαγα και Ντόρτμουντ). 


sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου