Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2013

Μπορεί η ΑΕΚ να παίξει στη Β’ Εθνική;


Ο Άρης Ασβεστάς γράφει στο sport-fm.gr ορισμένες σκέψεις για το πώς θα μπορούσε η ΑΕΚ να αποφύγει τη Γ’ Εθνική και να αγωνιστεί στη Football League! 

Πριν καταγράψουμε ορισμένες σκέψεις, να ξεκαθαρίσουμε ή μάλλον να θυμίσουμε το εξής, διότι καλό είναι να το έχουμε πάντα κατά νου: η ΑΕΚ δεν υποβιβάστηκε ποτέ στη Γ’ Εθνική. Η ΑΕΚ υποβιβάστηκε αγωνιστικά στη Β’. Στην τρίτη κατηγορία βρέθηκε οικειοθελώς, προκειμένου να επανέλθει στα επαγγελματικά πρωταθλήματα ως μια νέα, καθαρή ΠΑΕ. 

Η διαδικασία της εκκαθάρισης έχει ξεκινήσει στην ΑΕΚ. Σύμφωνα με το νόμο, πρέπει να ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών. Δηλαδή, στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές του Σεπτέμβρη, η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί. Τα πρωταθλήματα της Β’ και της Γ’ Εθνικής προβλέπεται να ξεκινήσουν προς το τέλος του Σεπτέμβρη. 

Τα κρατάμε αυτά και πάμε παρακάτω… 

Ο πρόεδρος της Football League, Σπύρος Καλογιάννης, ενημέρωσε ήδη τις ομάδες της κατηγορίας (και κυρίως τις νεοφώτιστες) για τα κριτήρια που απαιτούνται για να αγωνιστούν σε αυτή. Ένα από αυτά, είναι να διαθέτουν μετοχικό κεφάλαιο ύψους 500.000 ευρώ τουλάχιστον. 

Με τα σημερινά δεδομένα, είμαστε σε θέση να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα ότι αρκετές ομάδες της Football League, όχι μόνο νεοφώτιστες, αλλά και ομάδες που ήταν και πέρσι στην κατηγορία, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτά τα κριτήρια και αδυνατούν να αποκτήσουν μετοχικό κεφάλαιο σε τέτοιο ύψος. 

Υπάρχουν κι άλλες, π.χ. η Λάρισα, όπου γίνεται συζήτηση για οικειοθελή υποβιβασμό στη Γ’ προκειμένου να απαλλαχτούν από πάσης φύσεως χρέη. 

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, η Β’ Εθνική που του χρόνου θα πρέπει να έχει δύο ομίλους των 14 ομάδων έκαστος, φαντάζει εξαιρετικά πιθανό να είναι λειψή! Να προκύψουν, δηλαδή, κενές θέσεις! 

Μία επιλογή θα είναι να αφήσουν το πρωτάθλημα της Football League όπως θα διαμορφωθεί. Δηλαδή όχι με 28, αλλά με 25 ή και 20 ομάδες, αναλόγως πόσες θα δηλώσουν αδυναμία. Σε αυτή την περίπτωση όμως, τα επαγγελματικά σωματεία (Super League-Football League) θα είναι πλέον απελπιστικά λίγα, γεγονός που θα πλήξει και το Κύπελλο Ελλάδος. 

Η άλλη επιλογή, είναι να συμπληρωθούν οι κενές θέσεις με άλλες ομάδες από τη Γ’ Εθνική, που θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις ή τέλοσπάντων να μπορούν να έχουν ένα μετοχικό κεφάλαιο μισού εκατομμυρίου και πλέον. 

Αν καταλήξουμε στη δεύτερη επιλογή, πρώτες επιλαχούσες θα είναι οι ομάδες που τερμάτισαν στη βαθμολογία αμέσως μετά από αυτές που κέρδισαν την άνοδο από τη Γ’ Εθνική στη Β’. Θα πληρούν αυτές οι ομάδες τις προϋποθέσεις; Έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν από τη μία μέρα στην άλλη σε επαγγελματικό καθεστώς; Δεν γνωρίζω, αλλά μου φαντάζει λίγο δύσκολο… 

Γνωρίζω όμως ένα ερασιτεχνικό σωματείο, που εφόσον ολοκληρώσει τη διαδικασία εκκαθάρισης στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές του Σεπτέμβρη, θα έχει τη δυνατότητα να συστήσει άμεσα Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρία, με μετοχικό κεφάλαιο όχι 500.000 ευρώ, αλλά… όσο θέλει! Λέτε να το... φωνάξουν να καλύψει καμιά κενή θέση; 

Τροφή για σκέψη… 

sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου