Σελίδες

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Αποκλείονται οι πρόωρες εκλογές


Ανασχηματισμός, επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας και συντονισμός της κυβέρνησης στο τραπέζι των αρχηγών • Άγνωστο το πόσοι θα προσληφθούν στη μεταβατική δημόσια τηλεόραση 

Η άμεση εκπομπή προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης σε συνδυασμό όμως με το πακέτο της συνολικής λειτουργίας και του συντονισμού της κυβέρνησης συζητήθηκε στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της Τετάρτης. 

Κατ αρχήν μετά την σύσκεψη απομακρύνεται έτι περαιτέρω, εάν δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών αν και τα δύο κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν ορίσει για σήμερα συνεδριάσεις των οργάνων τους προκειμένου να εγκριθεί ο συμβιβασμός μεταξύ των τριών. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι έγιναν σημαντικά βήματα προσέγγισης αλλά το θέμα βρίσκεται ακόμη σε πολύ λεπτό σημείο και δεν έχει κλείσει. 

Οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν ότι η ΕΡΤ είναι οριστικά παρελθόν, ότι η δημόσια τηλεόραση με την μορφή που είχε μέχρι σήμερα δεν μπορεί να εκπέμψει ξανά. Συμφώνησαν ακόμη ότι θα πρέπει να κινηθούν στο πνεύμα της προσωρινής διαταγής του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Συνεπώς ότι θα φύγει το μαύρο από τις οθόνες και ότι θα εκπέμψει με μεταβατικό σχήμα πρόγραμμα από όλες της τις συχνότητες και αυτό θα γίνει άμεσα. Στο πλαίσιο αυτό αποκλείστηκε το αρχικό σχέδιο να βγει στον αέρα ένα υποτυπώδες πρόγραμμα με την πρόσληψη μερικών δεκάδων εργαζομένων. Κατατέθηκαν δύο προτάσεις. 

Η μία των κ.κ. Βενιζέλου και Κουβέλη να αποζημιωθούν σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση το σύνολο των εργαζομένων και να προσληφθούν ξανά όλοι με σύμβαση έργου συγκεκριμένου χρόνου προκειμένου να εκπέμψει η τηλεόραση μέχρι να συγκροτηθεί η ΝΕΡΙΤ. Ο πρωθυπουργός πρότεινε έναν συμβιβασμό να μην προσληφθούν όλοι αλλά περί τους 700 προκειμένου το μεταβατικό σχήμα να εκπέμψει κανονικό πρόγραμμα. Ο κ. Σαμαράς είχε το επιπλέον επιχείρημα ότι πρέπει να καλυφθεί η δέσμευση έναντι των δανειστών για τις 2000 απολύσεις μέχρι το τέλος Ιουνίου. Είναι υποχώρηση αυτή τόσο των κ.κ. Βενιζέλου και Κουβέλη που αρχικά ζητούσαν επαναλειτουργία της ΕΡΤ ως είχε αλλά και του πρωθυπουργού που από το κλείσιμο μέχρι τον Σεπτέμβριο πέρασε στο άνοιγμα με λίγες δεκάδες εργαζόμενους για να καταλήξει στο πλήρες μεταβατικό πρόγραμμα. 

Φυσικά το εγχείρημα μόνο εύκολο δεν είναι αφού όπως επισημάνθηκε η εκπομπή κανονικού προγράμματος θα βγάλει το μαύρο από την οθόνη ωστόσο υπάρχουν πρακτικά προβλήματα που είναι πιο μεγάλα στην περίπτωση που δεν προσληφθούν με συμβάσεις έργου όλοι. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και την κατάληψη του Ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής. Υπάρχει το θέμα ποιοι και πόσοι από τους νυν εργαζόμενους θα κληθούν και θα δεχθούν να υπογράψουν τις συμβάσεις έργου, από που θα εκπέμψει το μεταβατικό σχήμα και τι θα γίνει με τους εκατοντάδες που θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, την κατάληψη του Ραδιομεγάρου και την εκπομπή του απεργιακού προγράμματος. Καθώς αυτά δεν είναι εύκολα συμφωνήθηκε οι πολιτικοί αρχηγοί να επαναλάβουν σήμερα την σύσκεψή τους αφού προηγουμένως θα έχουν συνεδριάσει τα όργανα του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ όπου θα φανούν και οι διαθέσεις των βουλευτών των δύο μικρότερων κομμάτων. 

Η συνάντηση της Τετάρτης δεν περιορίστηκε όμως στο θέμα της ΕΡΤ, με αφορμή αυτό έγινε συνολικότερη συζήτηση για την λειτουργία της κυβέρνησης που τερμάτισε τις αντοχές της με την σημερινή της μορφή και λειτουργία. Τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Κουβέλης επέμειναν όχι μόνο στο ότι εφεξής δεν πρέπει να υπάρξουν αιφνιδιαστικές ενέργειες αλλά ότι η επικοινωνία και ο συντονισμός της κυβέρνησης θα πρέπει να αποκτήσει θεσμικό χαρακτήρα. 

Θα συγκροτηθεί επιτροπή που θα είναι σε σταθερή επικοινωνία για τα τρέχοντα και θα επεξεργάζεται κοινές θέσεις σε περιπτώσεις δύσκολων θεμάτων όπως της ΕΡΤ. Επιπλέον θα είναι πιο συχνές αν όχι σε τακτική βάση οι συσκέψεις των τριών αρχηγών. Συμφώνησαν ακόμη ότι θα πρέπει να υπάρξει επικαιροποίηση της μεταξύ τους συμφωνίας αφού η προγραμματική συμφωνία στην οποία βάσισαν πέρυσι την συγκυβέρνηση δεν υφίσταται ούτε εφαρμόστηκε ουσιαστικά. Θα ορίσουν, δε, εκπροσώπους τους που θα επεξεργαστεί το νέο κείμενο. 

Στην σύσκεψη συζητήθηκε και το θέμα του ανασχηματισμού και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο κυβερνητικό σχήμα τόσο το επίπεδο των προσώπων που δεν απέδωσαν όσο και στο πεδίου του συντονισμού. Πάντως ο ανασχηματισμός εξακολουθεί να τοποθετείται για μετά το συνέδριο της ΝΔ αφού ο χρόνος είναι περιορισμένος και άλλωστε αναμένεται ξανά η Τρόικα για να ολοκληρώσει τον έλεγχο και φυσικά δεν μπορεί να βρει μπροστά της νέα πρόσωπα που δεν θα έχουν καν ενημερωθεί. 

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου