Σελίδες

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Πρόταση εννέα σημείων από τον Σαμαρά για έξοδο από την κρίση


Συμβιβαστική πρόταση για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να αποφευχθούν οι εκλογές κατέθεσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς με το ξεκίνημα της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Ο πρωθυπουργός επιμένει στο κλείσιμο της ΕΡΤ και προτείνει να υπάρξει μεταβατική κατάσταση μέχρι την λειτουργία της νέας Δημόσιας Τηλεόρασης. Στην πρόταση προβλέπεται προσωρινή διοικούσα επιτροπή που θα επιμελείται το προσωρινό πρόγραμμα μέχρι να συγκροτηθούν τα νέα όργανα. 

Για την οριστική ανασυγκρότηση θα ζητηθεί η γνώμη Μέσων του Εξωτερικού όπως το BBC. Η αναδιοργάνωση της νέας Δημόσιας Τηλεόρασης θα ανατεθεί σε αρμόδιο υφυπουργό, ενώ ο κ. Σίμος Κεδίκογλου θα συνεχίσει να είναι κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Ο κ. Σαμαράς κατέθεσε όμως και γενικότερη πρόταση για την λειτουργία της κυβέρνησης που αποδέχεται τα μέχρι τώρα αιτήματα των δύο κυβερνητικών του εταίρων. Δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό μετά το συνέδριο της ΝΔ στις 28 Ιουνίου. Δέχθηκε επίσης την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας καθώς και συντονισμό μεταξύ των τριών κομμάτων προκειμένου να αναβαπτιστούν οι μεταξύ τους σχέσεις και να εξομαλυνθεί η κυβερνητική λειτουργία. 

Το σημείο τριβής παραμένει η ΕΡΤ αφού την πρόταση αυτή την είχε μεταφέρει στους δύο αρχηγούς ο κ. Δημήτρης Σταμάτης και την είχαν απορρίψει. Εν τω μεταξύ οι τρεις αρχηγοί βρίσκονται εν αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά από προσφυγή που ζητά να κριθεί παράνομη και αντισυνταγματική η απόφαση της κυβέρνησης στην οποία βασίστηκε το κλείσιμο της ΕΡΤ. Αν το ΣτΕ κρίνει την πράξη της κυβέρνησης παράνομη τότε ο πρωθυπουργός θα υποχωρήσει. 

Υπενθυμίζεται ότι από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσήλθε στη σύσκεψη με πρόταση για το που θα βρεθούν οι 2.000 αποχωρήσεις από το Δημόσιο έως το τέλος Ιουνίου, όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση στην Τρόικα. 

protothema.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου