Σελίδες

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Μπάρτσα, Ρεάλ και η λίγκα των... φτωχών


Στη σκιά των λαμπερών μεταγραφών της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης, οι υπόλοιπες ομάδες της Πριμέρα αναγκάζονται να ξεπουλήσουν για να επιβιώσουν.

Δεν ξέρω αν το καταλάβατε, αλλά η νέα σεζόν στην Ισπανία μοιάζει να έχει ήδη ξεκινήσει. Το πρωτάθλημα μπορεί να ολοκληρώθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα όμως Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης ήδη έχουν βάλει σε εφαρμογή τα μεγαλόπνοα σχέδιά τους για τη νέα χρονιά και ακονίζουν τα ξίφη τους για μία ακόμη τιτανομαχία.

Τη στιγμή όμως που στη Βαρκελώνη ζουν στον αστερισμό του Νεϊμαρ και στη  Μαδρίτη κάνουν τρελά όνειρα για Μπέιλ και Καβάνι, δεν είναι όλα ρόδινα στον υπόλοιπο κόσμο της Πριμέρα Ντιβισιόν. Οι γαλαξίες της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ θα γεμίσουν από νέους σταρ, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τους αντιπάλους τους. Η οικονομική κρίση στην Ισπανία καλά κρατεί και κάθε χρονιά οι ομάδες νιώθουν όλο και πιο έντονα της επιπτώσεις της. Οι περισσότερες είναι καταχρεωμένες και όπως συμβαίνει κάθε καλοκαίρι, έτσι και φέτος θα είναι αναγκασμένες να πουλήσουν τα μεγαλύτερα αστέρια τους.

Το δρόμο που πήραν τα προηγούμενα χρόνια οι Τόρες, Ρέινα, Σίλβα, Μάτα, Καθόρλα, Αγουέρο θα ακολουθήσει φέτος μία νέα σειρά αστέρων που θα κάνει το ισπανικό πρωτάθλημα να μοιάζει – στη σκιά της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ – ακόμα πιο φτωχό.

Η αρχή ήδη έγινε με τον Ρανταμέλ Φαλκάο. Τα γκολ του Κολομβιανού φέτος κράτησαν για λίγο ζωντανό το ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα κι έδωσαν την – απατηλή τελικά – εντύπωση πως κάποιος θα μπορούσε να μπει σφήνα ανάμεσα στα δύο μεγαθήρια. Από τα 45 εκατομμύρια που ουσιαστικά εισέπραξε η Ατλέτικο για την παραχώρησή του στη Μονακό, μόνο ένα μέρος θα μπει στα ταμεία του συλλόγου αφού τα περισσότερα θα πάνε για την αποπληρωμή χρεών.

Τον Φαλκάο ακολούθησε ο Χεσούς Νάβας της Σεβίλλης ο οποίος ήδη θεωρείται παίκτης της Μάντσεστερ Σίτι. Το μόνο θετικό στην περίπτωση του Ισπανού εξτρέμ είναι ότι τα 25 εκατομμύρια που έδωσαν οι Άγγλοι ήταν πολλά περισσότερα απ΄ αυτά που περίμενε ο πρόεδρος των σεβιγιάνων, Χοσέ Μαρία Ντελ Νίδο, κι έτσι τώρα ίσως μπορέσει να κρατήσει κάποια από τα άλλα αστέρια της ομάδας όπως ο Νεγρέδο, ο Ράκιτις και ο Κοντογκμπιά.

Η Μπιλμπάο μετά τον Χάβι Μαρτίνεθ έχασε και τον Γιορέντε που έφυγε για τη Γιουβέντους, η Μάλαγα εκτός από τον προπονητή της, Μανουέλ Πελεγκρίνι είναι πολύ πιθανό να δώσει στη Μάντσεστερ Σίτι και τον Ίσκο, ενώ το ενδιαφέρον πολλών ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ έχει τραβήξει ο ηγέτης και κορυφαίος παίκτης της φετινής Μπέτις, Μπενιάτ. Βέβαιο θεωρείται επίσης ότι και η Βαλένθια από τη στιγμή που έχασε την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ θα αναγκαστεί για μία ακόμη φορά να ξεπουλήσει. Η Τότεναμ ήδη ετοιμάζει πρόταση για τον Σολδάδο.

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα όμως να είναι ο Ιάγκο Άσπας της Θέλτα. Στα 25 του χρόνια θεωρείται ένας από τους πιο ταλαντούχους Ισπανούς ποδοσφαιριστές, προέρχεται από μία εκπληκτική χρονιά και όπως όλα δείχνουν από τη νέα σεζόν θα φοράει τη φανέλα της Λίβερπουλ. Η ρήτρα που φιγουράρει στο συμβόλαιο του είναι στα 9 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που μέχρι πριν από λίγα μόλις χρόνια ακόμα και μία μικρομεσαία ομάδα της Πριμέρα Ντιβισιόν θα μπορούσε να πληρώσει. Τώρα με εξαίρεση τη Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ, άντε και την Ατλέτικο λόγω της παραχώρησης του Φαλκάο, δεν υπάρχει άλλη ομάδα που να μπορεί να καλύψει αυτή τη ρήτρα και να παραμείνει ο παίκτης στην Ισπανία.

Κάθε καλοκαίρι φεύγουν όλο και περισσότεροι, παίκτες αλλά και προπονητές. Και δεν φεύγουν πια μόνο για την λαμπερή Πρέμιερ Λιγκ. Περισσότερα χρήματα υπάρχουν ακόμα και στην Ιταλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Και από  “Λίγκα των αστέρων” όπως την αποκαλούσαν πριν από λίγα μόλις χρόνια, η Πριμέρα Ντιβισιόν έχει μετατραπεί σε Λίγκα των... φτωχών.

gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου