Σελίδες

Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Scottish Premier League



Το Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Σκωτίας (αγγλ.:Scottish Premier League) ξεκίνησε το 1890 με την ίδρυση της επαγγελματικής ποδοσφαιρικής ένωσης (Scottish Football League). Το 1975 η Α΄ κατηγορία μετονομάστηκε σε Πρέμιερ (Premier Division) και το 1998 σε Πρέμιερ Λιγκ.
Τον πρώτο τίτλο (1890-91) μοιράστηκαν οι Ρέιντζερς Γλασκόβης με την Νταμπάρτον, κάτι που δεν ξανασυνέβη από τότε. Στην ιστορία του σκοτσέζικου πρωταθλήματος κυριαρχούν οι δυο ομάδες της Γλασκόβης: η Ρέιντζερς και η Σέλτικ. Συγκεκριμένα, από τους 109 τίτλους μόνο τους 18 έχουν κατακτήσει κάποιες άλλες ομάδες. Η τελευταία σεζόν που συνέβη αυτό ήταν το 1985, όταν το πρωτάθλημα κέρδισε η Αμπερντίν.

Τρόπος Διεξαγωγής
Διεξάγονται συνολικά 38 αναμετρήσεις,οι οποίες χωρίζονται σε τρεις γύρους των 11 αναμετρήσεων.Στην συνέχεια,οι ομάδες χωρίζονται σε δυο μέρη.Οι πρώτοι έξι παίζουν μεταξύ τους για τον τίτλο και τις ευρωπαϊκές θέσεις,σε ένα μίνι πρωτάθλημα πέντε αγωνιστικών,στα επονομαζόμενα πλέι οφ. Το ίδιο σενάριο ισχύει και για τις έξι τελευταίες,που αγωνίζονται για την αποφυγή του υποβιβασμού,στο μίνι τουρνουά με το όνομα πλέι άουτ.Οι Βαθμοί  απο την κανονική διάρκεια διατηρούνται και προστίθενται σε εκείνους της τελικής φάσης. Μετά το πέρας των 38 ματς,ακόμα και αν η πρώτη των πλέι άουτ έχει συγκεντρώσει περισσότερους βαθμούς απο την τελευταία των πλέι οφ,δεν μπορεί να ανέβει στην 6η θέση. Αναφορικά με τις ευρωπαϊκές θέσεις,η πρωταθλήτρια θα βρεθεί στη δεύτερη προκριματική φάση του Champions League,ενώ στο Europa League θα συμμετάσχουν οι ομάδες που θα καταλάβουν την 2η και 3η θέση,καθώς και η νικήτρια του Κυπέλλου Σκωτίας. 

Ας γνωρίσουμε τις 12 ομάδες...

Αμπερντίν

Ινβερνές

Κιλμάρνοκ

Μάδεργουελ

Νταντί Γιουναϊτεντ

Ντανφέρμλιν

Ρεϊντζερς

Σέλτικ

Σεντ Μίρεν

Σεντ Τζόνστον

Χάρτς

Χιμπέρνιαν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου