Σελίδες

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

«Qatargate» με εμπλοκή Πλατινί!



Βόμβα μεγατόνων από το France Footbal, το οποίο αποκαλύπτει... περίεργες επαφές της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας του Κατάρ με τον Μισέλ Πλατινί, προκειμένου να πάρει το Μουντιάλ του 2022.


Το Εμιράτο ανέλαβε τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με 14 μέλη από τα 22 της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA να ψηφίζουν θετικά. Ανάμεσά τους και ο Πλατινί. Ο Γάλλος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του France Football, το οποίο καταλαμβάνει 15 σελίδες στο περιοδικό, δείπνησε με τον Νικολά Σαρκοζί και τον πρωθυπουργό Χαμάν Ιμνπ Τζαμπρ αλ Θανί του Κατάρ, σε μια προσπάθεια των δύο πλευρών να τον πείσουν να ψηφίσει υπέρ του αραβικού κράτους, αφού φερόταν να στηρίζει την υποψηφιότητα των ΗΠΑ. Οι λόγοι φέρονται να έχουν να κάνουν με γεωπολιτικό ενδιαφέρον της Γαλλίας.


Αρχικά, ο Πλατινί παραδέχθηκε ότι το δείπνο έλαβε χώρα με τον ίδιο παρόντα, αλλά ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν του ζήτησε να ψηφίσει υπέρ του Κατάρ. Όταν το Εμιράτο κέρδισε τη μάχη από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, ο πρόεδρος της UEFA παραδέχθηκε ότι ψήφισε υπέρ του αραβικού κράτους, τονίζοντας ωστόσο ότι το έκανε επειδή είχε έρθει ο καιρός να διοργανώσει το Μουντιάλ μια αραβική χώρα. 

Ο Μισέλ Πλατινί εμπλέκεται στην υπόθεση καθώς φέρεται να ήταν ο συνδετικός κρίκος, δηλαδή ο ο άνθρωπος που έκανε τις διαπραγματεύσεις με τους ανθρώπους του Κατάρ. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ είχε παρευρεθεί σε ένα δείπνο του Νικολά Σαρκοζί με τον πρωθυπουργό του Κατάρ.

Σε αυτό το δείπνο οι τρεις άντρες αποφάσισαν να δώσουν την γαλλική ψήφο στο Κατάρ με τον Μισέλ Πλατινί να δηλώνει: «Μία ημέρα με κάλεσαν σε δείπνο από το προεδρικό μέγαρο, στο οποίο βρισκόταν και ο πρωθυπουργός του Κατάρ. Ο Σαρκοζί δεν μου ζήτησε ποτέ κατά τη διάρκεια του δείπνου να ψηφίσω για το Κατάρ. Γνώριζε ότι θα ήμουν αμερόληπτος και ότι θα ψήφιζα για όποιον ήθελα», ήταν τα λεγόμενα του παλαίμαχου άσου που ψήφισε τελικά το Κατάρ υποστηρίζοντας: «Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να πάει η διοργάνωση και σε κάποιο καινούριο μέρος του πλανήτη».

 Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά σε δηλώσεις του αντιπροέδρου της FIFA, Τζακ Γουόρνερ, ο οποίος αφήνει αιχμές ότι κάποιοι από την επιτροπή χρηματίστηκαν για να ψηφίσουν υπέρ του Κατάρ. Η... καμπάνα χτυπάει για τον Καμερουνέζο Χαγιάτου Ισά, τον Αργεντινό Χούλιο Γκρόντα, τον Παραγουανό Νικολά Λεό, τον Ιβοριανό Ζακ Ανουμά και τον Ραφαέλ Σαλγκουέρο από τη Γουατεμάλα.
 
Συγκεκριμένα μάλιστα για την Αφρικανική Ήπειρο, το Κατάρ φέρεται να δαπάνησε 1.5 εκατομμύριο για να αποκτήσει πρόσβαση στους εκπρόσωπούς της στην εκτελεστική επιτροπή της FIFA! O Νιγηριανός Άμος Αντάμου μάλιστα αποτεέλσε παρελθόν από την επιτροπή πριν την ψηφοφορία, μετά από αποκαλύψεις από τους Sunday Times. Χρήματα για την βελτίωση του ποδοσφαίρου της χώρας φέρονται να εγγυήθηκαν και στην Αργεντινή.
 
Όσον αφορά την Ισπανία, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι είχε αποφασίσει να στηρίξει το Κατάρ με αντάλλαγμα την υποστήριξη του Κατάρ για τη συδιοργάνωση του Μουντιάλ 2018 μαζί με την Πορτογαλία. Όταν τελικά την ανέλαβε η Ρωσία, ο Άνχελ Μαρί Βιγιάρ εξοργίστηκε και φέρεται να εξαγοράστηκε η σιωπή του με τη διοργάνωση φιλικού αγώνα στο Εμιράτο, φυσικά με το... αζημίωτο!
 
Υπενθυμίζουμε πως το Κατάρ πήρε την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου με 14 ψήφους από τις 22 των μελών της εκτελεστικής επιτροπής, με τις υπόλοιπες υποψήφιες χώρες να είναι οι ΗΠΑ, Αυστραλία, Νότια Κορέα και Ιαπωνία.

gazzetta.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου